DANNENBERG - Enkele honderden demonstranten proberen maandag in het noorden van Duitsland de laatste etappe van een omstreden atoomtransport te verhinderen. Dat meldden Duitse media.

Het kernafval komt uit een opwekkingsfabriek in het Franse La Hague en moet naar Gorleben. Het radioactieve afval is maandagmorgen in Dannenberg overgeladen op vrachtauto's voor de laatste 20 kilometer van het transport naar Gorleben. De vrachtwagens gaan maandagmiddag nog naar hun eindbestemming, aldus de omroep NDR.

Bij de overslagplaats in Dannenberg demonstreerden tussen de zevenhonderd en duizend mensen met een zitblokkade tegen het transport. In het plaatsje Quickborn blokkeren veertig tractoren een van de twee straatroutes naar Gorleben. En in het plaatsje Grippel versperren twee betonnen piramides de weg.

Protest

Het atoomafval kwam in de nacht van zondag op maandag met een vertraging van veertien uur aan in Dannenberg. Dat was het gevolg van acties langs de route door demonstranten. Het is het grootste protest tegen het atoomtransport sinds 2001.