CASTEL VOLTURNO - De Zuid-Afrikaanse zangeres en anti-apartheidsstrijdster Miriam Makeba is in de nacht van zondag op maandag in Italië aan een hartaanval overleden. Zij is 76 jaar geworden.

Dit heeft de Italiaanse krant Il Messaggero gemeld op zijn website. Makeba had in het Zuid-Italiaanse Castel Volturno deelgenomen aan een antimaffiaconcert uit solidariteit met de schrijver Roberto Saviano, die bedreigd wordt door de georganiseerde misdaad.

Na het concert voelde zij zich onwel. Opname in het ziekenhuis mocht niet baten.

Pata Pata

Makeba werd in de jaren '50 bekend als jazzzangeres. In 1967 scoorde ze een wereldhit met het nummer Pata Pata. Een jaar ervoor kreeg ze een Grammy voor een plaat die ze samen maakte met entertainer Harry Belafonte.

Makeba was naast jazzicoon ook bekend als vrijheidssymbool. De zangeres ging in de jaren vijftig in ballingschap, omdat haar het zingen in haar vaderland onmogelijk werd gemaakt. Sinds de jaren negentig woonde zij weer in Zuid-Afrika. Lang gold zij als een van de prominentste stemmen tegen de apartheid.

Vrijdagavond trad ze nog op in Nederland. In Amsterdam kwamen liefhebbers samen om naar Makeba te luisteren in Paradiso.