KINSHASA - De gevechten tussen rebellen en regeringstroepen in de Democratische Republiek Congo (RDC) hebben zich zondag uitgebreid naar de stad Ngungu op de grens van de oostelijke provincies Noord-Kivu en Zuid-Kivu. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

De gevechten in Ngungu duurden zeker zes uur. Een woordvoerder van de VN-vredesmissie in Congo (Monuc) zei dat veel vluchtelingen hun heil zoeken op een VN-basis in Ngungu in de hoop op bescherming.

Bij de strijd in het oosten van Congo zijn uiteenlopende partijen betrokken. Belangrijke spelers zijn het regeringsleger en de Tutsi-rebellen onder leiding van Laurent Nkunda, die zegt de Tutsi-minderheid in Congo te beschermen.

De troepen van Nkunda rukten enkele weken geleden op in het oosten van het Afrikaanse land.

Vlucht

Volgens hulporganisaties en de Verenigde Naties zijn er in totaal ongeveer 250.000 mensen op de vlucht voor het geweld. De cijfers komen bovenop de 800.000 mensen die tijdens eerdere conflicten in het oosten van Congo op de vlucht sloegen.

Er zijn al meer dan honderd burgers gedood sinds de gevechten in september oplaaiden, meldden mensenrechtenorganisaties.

Cholera

Artsen zonder Grenzen (AzG) liet zondag weten dat in vluchtelingenkampen tachtig nieuwe gevallen van cholera zijn ontdekt. In het vluchtelingenkamp Kibati werden veertig patiënten geïdentificeerd met de ziekte. Elders zijn nog eens veertig mensen gevonden die zijn overgebracht naar een post van AzG.

Afrikaanse leiders riepen de strijdende partijen zondag op te komen tot een staakt-het-vuren. De Zuid-Afrikaanse president Kgalema Motlanthe, ook huidig voorzitter van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelings Gemeenschap (SADC), zei op een bijeenkomst in Johannesburg dat er geen militaire oplossing is voor het conflict in Congo.

Paus

Paus Benedictus XVI veroordeelde tijdens het wekelijkse angelusgebed "de bloedige gevechten" en "wreedheden". Het hoofd van de RK-Kerk wees erop dat het geweld steeds meer onschuldige burgers het leven kost.

Alan Doss, het hoofd van Monuc, zei zaterdag op een persconferentie dat de rebellen van Nkunda en regeringsgezinde milities zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Doss sprak over het doden van burgers in de stad Kiwanja in het oosten. Hij zei niet wie verantwoordelijk was voor de moorden in Kiwanja.