BRUSSEL - Het Vlaams Blok bevestigt dat er regelmatig contacten zijn met "individuele leden" van de LPF. Dat zegt Blok-Kamerlid en partijwoordvoorder Van Hauthem. De LPF mijdt tot nu toe alle contacten met de extreemrechtse Vlaamse partij.

"Er zijn inderdaad contacten met individuele leden van de LPF", aldus Van Hauthem woensdag. Namen wil hij niet noemen. De LPF'ers zouden vooral geïnteresseerd zijn in de organisatie en kadervorming van het Vlaams Blok. Van Hauthem: "Het is echter allemaal nog wel wat anders dan structurele samenwerking met de LPF".

Politiek correct multicultureel denken

Het Vlaams Blok zou graag een vorm van vast contact zien met de LPF. De partij vierde de overwinning van Pim Fortuyn bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar tijdens een speciale bijeenkomst in Antwerpen als een doorbraak. Partijvoorman Filip Dewinter sprak toen van een "einde aan het politiek correcte multiculturele denken in Nederland".

Dewinter, die in Vlaanderen een nogal hard profiel heeft, probeert zich het laatste jaar ook gematigder te uiten en ziet Pim Fortuyn als voorbeeld. Fortuyn zelf en de leiding van de LPF wezen in het verleden elke vergelijking of samenwerking met het Vlaams Blok sterk van de hand. Dat doet LPF-fractievoorzitter Herben nog steeds.