AMSTERDAM - Hamas heeft de uitverkiezing van Barack Obama tot Amerikaans president een grote verandering genoemd. De Palestijnse groepering heeft gezegd open te staan voor een dialoog met Obama.

Die dialoog moet volgens Khaled Mashaal, de politiek leider van Hamas, wel gebaseerd zijn op Amerikaanse erkenning van de rechten van Hamas.

Hij deed zijn uitspraken in een zaterdag uitgezonden interview. Volgens Mashaal was de verkiezing van Obama zowel psychologisch als politiek een grote verandering.

"De Amerikaanse regering heeft, als ze wil omgaan met de regio, met het Palestijnse en Arabisch-Israëlische conflict, geen andere keus dan met Hamas om te gaan, want we zijn een reële en effectieve macht", aldus Mashaal.

Terrorisme

De belangrijkste buitenlandadviseur van Obama, Denis McDonough, temperde het enthousiasme van Hamas: "Obama heeft gedurende zijn campagne steeds gezegd dat hij alleen met Hamas zal praten als terrorisme wordt afgezworen, Israëls bestaansrecht wordt erkend en vroegere overeenkomsten worden nageleefd."