JOHANNESBURG - Afrikaanse leiders hebben zondag opnieuw de strijdende partijen in de Democratische Republiek Congo opgeroepen te komen tot een staakt-het-vuren. Ze deden dat op een bijeenkomst in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.

De Zuid-Afrikaanse president Kgalema Motlanthe, ook huidig voorzitter van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelings Gemeenschap (SADC), zei dat er geen militaire oplossing is voor het conflict in Congo.

Vrijdag eisten Afrikaanse leiders in Nairobi ook al een onmiddellijk staakt-het-vuren. Daarnaast deden de leiders een beroep op de VN-Veiligheidsraad om het mandaat van de VN-vredesmacht Monuc te versterken en de blauwhelmen te voorzien van "passende hulpmiddelen". Motlanthe sloot zich ook bij deze oproep aan.

Zimbabwe

De SADC spreekt zondag niet alleen over Congo, maar ook over het machtsvacuüm dat is ontstaan in Zimbabwe. Motlanthe zei dat de leiders in Zimbabwe "politiek volwasen" moeten worden. "De leiders zijn het aan de bevolking verplicht om tot een overeenkomst te komen."

Motlanthe stelde verder teleurgesteld te zijn in president Robert Mugabe en diens tegenstander Morgan Tsvangirai. "Het is twee maanden nadat de partijen de overeenkomst hebben getekend en er is nog steeds geen regering gevormd. Dat is teleurstellend."