MOSKOU/TOKIO - Zeker twintig mensen zijn zondag om het leven gekomen door een ongeluk aan boord van een Russische kernonderzeeër in de Japanse Zee. 22 Mensen raakten gewond. Dat berichtten Russische media.

De nucleaire reactor die de onderzeeër voortstuwt, is niet beschadigd, aldus een woordvoerder van de Russische marine. Ook is er geen radioactiviteit vrijgekomen.

Wel kwam uit het brandbestrijdingssysteem freongas vrij, een soort drijfgas dat onder meer in spuitbussen wordt gebruikt. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk.

Ook is niet bekend waarom de draagbare ademhalingsapparatuur die de duikbootbemanning gewoonlijk bij zich heeft, niet functioneerde. De mensen die in het getroffen compartiment verbleven, zijn aan vergiftiging gestorven, zo bleek uit autopsie.

Doden

Onder de doden zijn zes matrozen en veertien technici. Het getroffen vaartuig is naar verluidt de duikboot Nerpa met meer dan tweehonderd opvarenden. Dit schip werd getest voordat het aan India verhuurd zou worden.

Een ander marinevaartuig, de Admiraal Triboets, dat met de onderzeeër meevoer tijdens de oefeningen, ving de gewonden op. De duikboot is inmiddels terug in een Russische haven.

Onderzoek

President Dmitri Medvedev heeft een onderzoek gelast naar de oorzaak van het ongeluk, meldden Russische persbureaus. Het is het ernstigste ongeluk met een duikboot sinds het ongeval met de Koersk, dat in 2000 aan 118 mensen het leven kostte.

Ongeluk Russische onderzeeër