JAKARTA - De drie mannen die zijn veroordeeld voor hun aandeel in de aanslagen op Bali in 2002, zijn geëxecuteerd. Dat hebben familieleden van de geëxecuteerden zaterdag (Nederlandse tijd) laten weten.

Amrozi, Mukhlas en Imam Samudra zijn met schoten in het hart om het leven zijn gebracht in de gevangenis van Nusakambangan in het zuiden van Java.

Bewonderaars

Enkele honderden bewonderaars en dorpsgenoten van twee geëxecuteerde Indonesische terroristen zijn zondag slaags geraakt met de politie. De lijken van twee van drie wegens de bomaanslagen in 2002 op Bali ter dood veroordeelde mannen werden naar hun dorp Tenggulun ten westen van Jakarta teruggereden.

De kisten werden naar de moskee gebracht, waarna de begrafenis plaatshad. Meer dan duizend mensen probeerden een glimp van de kisten op te vangen.Daar riep een menigte "jihad" en ging woedend de politie te lijf.

Dienst

Een leider van terreurnetwerk Jemaah Islamiyah, waar de twee broers lid van waren, leidde een dienst. Aanwezigen riepen leuzen, zoals 'Allah Akbar' (God is groot) en 'jihad' (heilige oorlog).

Imam Samudra werd in Serang begraven. Ook daar werd de kist onder veel belangstelling door de straten gedragen.

Bom

In de avond van 12 oktober 2002 ontplofte een bom bij de Eks Sari Club in Kuta op Bali. De bom kostte het leven aan 202 mensen, onder wie vier Nederlanders. De drie veroordeelde leden van terreurnetwerk Jemaah Islamiyah zeiden eerder geen spijt te hebben van de aanslag.

Australië

Vanwege de op handen zijnde executie gaf Australië zijn inwoners een negatief reisadvies voor Indonesië.

Australische slachtoffers en nabestaanden hebben opgelucht gereageerd op de executie van de daders. Bij veel overlevenden brengt het nieuws de herinneringen aan de aanslag terug.

Opgelucht

"Ik ben heel erg opgelucht", liet overlevende Peter Hughes weten. Hij heeft flinke brandwonden overgehouden aan de aanslag, waarbij 202 mensen om het leven kwamen.

"Vanuit mijn kant gezien zijn dit massamoordenaars en ze hebben de hoogste prijs moeten betalen." Hij zei daarna dat het toch niet goed voelde.

Trent Thompson, de broer van een slachtoffer, stelde dat hij het prima had gevonden, als de daders een lang en ellendig leven in de gevangenis hadden gehad. Maar op deze manier kunnen de daders hun boodschap in elk geval niet meer verkondigen, zei Thompson.

Aanslagen Bali