AMERSFOORT - Nederlandse soldaten in Irak moeten standaard uitgerust worden met een zwaar stofmasker. De militaire vakbond AFMP/FNV wil de militairen hiermee beschermen tegen de schadelijke invloeden van verarmd uranium dat in de provincie al-Muthanna zou liggen. Dat heeft een woordvoerder van de AFMP woensdag gezegd.

De vakbond uitte al eerder haar bezorgdheid over de aanwezigheid van verarmd uranium dat gebruikt wordt in munitie, tegenover minister Kamp van Defensie en minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken. Volgens de ministers is er in al-Muthanna geen munitie gebruikt met verarmd uranium.

Verarmd uranium

Woensdag heeft de militaire vakbond een brief aan minister Kamp gestuurd waarin de bond nogmaals vraagt of er verarmd uranium in al-Muthanna ligt, en of daar onderzoek naar is gedaan. Volgens de woordvoerder van de AFMP is een onderzoek van de Nederlandse onderzoeksgroep RISQ aanleiding voor de brief.

"Uit onderzoek door RISQ blijkt dat er recent wel degelijk munitie met verarmd uranium is gebruikt in de provincie van de Nederlandse militairen. Misschien is minister Kamp niet goed voorgelicht door de Amerikanen, wij willen zeker weten of er uranium ligt of niet", zegt de AFMP-woordvoerder.

Mondkapje

Mocht er verarmd uranium in al-Muthanna liggen, dan wil de militaire vakbond dat er afdoende maatregelen getroffen worden. "Alleen een mondkapje en handen wassen zijn dan niet voldoende", aldus de woordvoerder.

Minister Kamp van Defensie ziet geen aanleiding om de informatie van de Amerikanen te wantrouwen, reageert zijn woordvoerder. Volgens de zegsman is bekend dat er tijdens de eerste Golfoorlog in bepaalde gebieden van al-Muthanna munitie met verarmd uranium is afgevuurd, maar deze gebieden worden gemeden.

Voldoende

"Bovendien zijn er voor onze militairen voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen die zijn goedgekeurd door de Gezondheidsraad", aldus de woordvoerder van het ministerie. De militairen hebben instructie om in gebieden waar verarmd uranium zou kunnen liggen een stofmasker en handschoenen te dragen, en kleding en lichaam goed af te spoelen met water.