LELYSTAD - De IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland hebben nog geen definitief besluit genomen welke kandidaat het noodlijdende ziekenhuis gaat overnemen. Dat meldde het ziekenhuis zaterdag.

De komende twee weken wordt verder onderhandeld met het Sint Jansdal ziekenhuis Harderwijk en de MC Groep. Het was de bedoeling dat zaterdag de overnamekandidaat bekend zou worden, maar volgens het ziekenhuis moet er verder worden onderhandeld.

Crisis

De IJsselmeerziekenhuizen verkeren al lange tijd in een crisis. Er waren tot zaterdag vijf overnamekandidaten. Volgens het ziekenhuis geven de biedingen van alle kandidaten te weinig houvast voor financiering van de toekomstplannen en het oplossen van de huidige financiële problemen.

Alleen de plannen van het Sint Jansdal en de MC Groep van L. Winter zijn volgens de IJsselmeerziekenhuizen "kansrijk".

Businessplan

Het ziekenhuis heeft aan beide partijen gevraagd of ze een volledig financierbaar businessplan kunnen opstellen. De IJsselmeerziekenhuizen willen ook meer garanties voor zorg op de lange termijn.

De raad van bestuur zal dan binnen twee weken een definitief besluit nemen over de overname.

Overleg

Zaterdag was er overleg tussen de tijdelijke raad van bestuur, raad van toezicht, het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Zorgautoriteit, het College Sanering Zorginstellingen, de Inspectie van de Gezondheidzorg en de belangrijkste betrokkenen zoals Achmea, de provincie Flevoland, de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder.

Klink

Minister Ab Klink staat garant voor financiering van de zorg tot het moment dat de raden van de IJsselmeerziekenhuizen een besluit nemen.

Eind oktober gaf de commissie-Lodewick in haar rapport aan dat er voldoende perspectief is voor kwalitatief hoogstaande en goed bereikbare ziekenhuiszorg, maar dat overname noodzakelijk is.