UTRECHT - Het CDA komt in het geweer tegen een dreigende korting op de subsidies van politieke partijen. Partijvoorzitter Peter van Heeswijk wil hier een stokje voor steken, samen met andere partijvoorziters, kondigde hij zaterdag aan op een CDA-congres in Utrecht.

Het kabinet wil de komende vier jaar in totaal 1,4 miljoen euro bezuinigen op de partijsubsidies. Momenteel bedragen die uitgaven ruim 15 miljoen euro per jaar.

Volgens Van Heeswijk zijn partijen als eerste verantwoordelijk voor het werven van inkomsten. Maar er is en blijft ook een taak van de overheid, stelde hij.

Ter Horst

De voorstellen die het kabinet begin oktober goedkeurde, zijn afkomstig van PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst.

Van Heeswijk zei dat de partijen "en dus de democratie" in het werk worden beknot, niet alleen door te bezuinigen, "maar ook omdat tegelijkertijd het praktisch onmogelijk wordt gemaakt bij externen middelen te verwerven."

Basisbedrag

De partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, krijgen van de overheid een basisbedrag, een bedrag per Kamerzetel, voor het aantal leden, het wetenschappelijk bureau en een jongerenorganisatie.

De korting past in de kabinetsplannen om in 2011 de overheidsuitgaven met ongeveer 6 miljard terug te dringen.