LELYSTAD - De politie in Flevoland is sinds zaterdag in de hoogste staat van paraatheid om een golf van gewapende overvallen in de provincie te stoppen. Dat meldt het korps zaterdag.

In de afgelopen drie maanden zijn er meer dan veertig overvallen gepleegd in Flevoland. De politie zet de komende periode een politiehelikopter in en er wordt extra gesurveilleerd.

Verloven van politiepersoneel zijn ingetrokken voor de "drastische maatregelen".

Hoogste prioriteit

"Het heeft onze hoogste prioriteit", aldus een woordvoerster van het Flevolandse korps. De maatregelen zijn erop gericht de pakkans van de overvallers te vergroten.

Sinds augustus zijn er in Flevoland meer dan veertig gewapende overvallen gepleegd. In Almere alleen al staat de teller sinds september op 22 overvallen. Het gaat vooral om berovingen bij winkels en supermarkten.

Sms-alerts

Het rechercheteam is inmiddels uitgebreid en tientallen politiemensen worden ingezet voor extra surveillances. De politie vraagt via sms-alerts ook de hulp van de Flevolandse burger.

De politie blijft in de hoogste staat van paraatheid "zolang als nodig is". De komende weken zullen er zichtbaar maar ook niet zichtbaar meer agenten, rechercheurs, surveillanten, motordienders en ook een politiehelikopter in de regio aanwezig zijn.

Ouders

Het overvallenteam roept ook ouders, verzorgers, kennissen, leraren, clubs en verenigingen op kritisch te kijken naar jongeren die plotseling beschikken over dure of luxeartikelen, geld of wapens.

Alle informatie die te maken zou kunnen hebben met overvallen en straatroven, is welkom. Tot nu toe heeft de politie één overvaller weten te arresteren.

CBL

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, is blij met de actie van de politie. De supermarkten proberen met allerlei maatregelen de winkels veiliger te maken, bijvoorbeeld door klanten te stimuleren te pinnen in plaats van met contant geld te betalen.

De ervaring leert echter dat slechts met een goede aanpak van de politie resultaten worden geboekt, stelt het CBL.