ALPHEN AAN DEN RIJN - In openbare gebouwen als ziekenhuizen en restaurants blijft het behelpen met de toiletten. De schoonste wc's zijn in de instellingen voor de gezondheidszorg te vinden. De toiletten voor vrouwen zijn schoner dan die voor heren.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het blad Service Management. Het vakblad voor de schoonmaakbedrijven onderzocht 150 openbare toiletten. Slechts 26 procent werd als schoon beoordeeld. Dat is 5 procentpunt meer dan in 2007.

Vooral de bril bleek een bron van besmetting. Op 46 procent van de wc's troffen de onderzoekers een te groot aantal bacteriën aan. Op bijna de helft daarvan bleken entero's (bacteriën die in ontlasting zitten) voor te komen.

Kraankoppen

Ook vele kraankoppen en drukknoppen om het toilet door te spoelen bleken ernstig vervuild te zijn. Op een zevende van de kraankoppen zaten entero's.

Van de toiletten in instellingen voor de gezondheidszorg bleek 33 procent schoon te zijn. De onderzoekers bekeken vooral drukke wc's bij de ingang en rond poliklinieken.

Zij vermoeden dat de toiletten bij de patiëntenkamers schoner zijn, omdat die veel minder worden gebruikt.

Horeca

In de horeca behaalde 28 procent van de wc's een voldoende. In warenhuizen, bouwmarkten en tuincentra was een kwart schoon. De toiletten in gemeentehuizen, tankstations en bibliotheken waren het viest. Slechts 20 procent haalde een voldoende.