RIJSWIJK - Minister Jacqueline Cramer (Milieu) gaat harde afspraken maken met China over de aanpak van illegaal vuurwerk. Dat zegt ze zaterdag in een interview met het AD.

De minister is op dit moment in China om een overeenkomst te tekenen die de controle op de export van vuurwerk moet aanscherpen.

"Het zijn geen praatjes voor de vaak. De Chinezen willen echt aan de slag. Als er maar berichten blijven komen over gewonden door illegaal vuurwerk uit China, veroorzaakt dat natuurlijk flinke reputatieschade", zegt de minister in het dagblad.

Vuurwerkslachtoffers

Het aantal vuurwerkslachtoffers steeg tijdens de afgelopen jaarwisseling flink. Ongeveer 1100 mensen belandden in het ziekenhuis. Een kwart van de verwondingen was te wijten aan illegaal vuurwerk.

Inmiddels is dit jaar al 220 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Etiketten

Veel ellende komt voort uit verkeerde etiketten die de Chinezen op hun vuurwerk plakken. "Daardoor hebben consumenten soms niet door dat ze iets illegaals kopen.

Ze lezen op een sticker dat alles oké is, maar kunnen een gevaarlijk explosief in handen houden. De bedoeling is dat er meer monsters worden genomen van pakketten die zijn bestemd voor de export", aldus Cramer.