DE BILT - De kans is groot dat de zomer 2003 in de top van mooiste zomers van de afgelopen honderd jaar terechtkomt, in elk geval wat betreft temperatuur. Zelfs als augustus een "normaal" weerbeeld laat zien, is een plekje bij de eerste vijf gegarandeerd. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI in De Bilt.

De mooiste zomer in de rij is die van 1947 waar over de maanden juni, juli en augustus een gemiddelde temperatuur van 18,7 graden werd gemeten. Dit jaar bleek juni met 17,8 graden de op twee na warmste sinds 1901, het jaar waarin meteorologen dit gingen bijhouden. Juli heeft tot nu toe een gemiddelde van 18,8 graden Celsius.

"Dat is op zich zeer warm maar de maand staat daarmee op de tiende plaats", aldus de woordvoerder van het weerbedrijf. "Maar het zijn dus al twee hele mooie maanden. Augustus hoeft niet extreem mooi te worden om de zomer hoog in de top te laten eindigen."

Op het gebied van extreem hoge temperaturen kan 2003 voorlopig nog niet in de schaduw staan van 1947. In dat jaar registreerden de meteorologen 46 dagen boven de 25 graden en zestien dagen met tropische temperaturen (boven de 30 graden). Deze zomer steeg het kwik tot nu toe pas 26 dagen boven de 25 en werden slechts vier tropische etmalen geteld.