Obama wil crisis 'frontaal' aanpakken (video)

CHICAGO - Barack Obama wil de economische crisis "onmiddellijk en frontaal" aanpakken nadat hij op 20 januari de eed als president heeft afgelegd.

Dat zei hij vrijdag tijdens zijn eerste persconferentie sinds zijn verkiezing tot president drie dagen eerder.

Volgens Obama hebben "we te maken met de grootste economische uitdaging in ons leven". Uit de laatste economische cijfers blijkt dat er opnieuw een fors banenverlies is en een toename van de werkloosheid. "We moeten daarom snel handelen", zei Obama.

Biden

Obama werd op de persconferentie vergezeld door zijn vicepresident Joe Biden en zijn team van economische adviseurs. Hij gaat met zijn zeventien adviseurs de komende weken werken aan zijn reddingsplan voor de middenklasse waar hij in de campagne al over sprak. Ook kleine bedrijven en lagere overheden zullen hulp krijgen, beloofde hij.

Verder wil Obama de Amerikaanse auto-industrie, die in een diepe crisis verkeert, ondersteunen. Hij noemde de auto-industrie "de ruggengraat" van de Amerikaanse industrie en een zeer belangrijke partij in pogingen de afhankelijkheid van buitenlandse olie te verminderen.

Stimulans

Obama zei dat er voor zijn inauguratie nog een nieuw stimulanspakket voor de economie moet komen. Als dat voor die tijd niet lukt is dat het eerste waar hij zich op zal richten na 20 januari.

Volgens de Democraat zal het lange tijd kosten om de Verenigde Staten er economisch weer bovenop te krijgen. Hij denkt dat hij als president de mogelijkheid heeft om een belangrijke bijdrage te leveren aan het herstel van vertrouwen.

Namen

Het toekomstige staatshoofd noemde vrijdag nog geen namen van ministers en andere mensen die hem zullen helpen bij het regeren van het land. Hij wil met"weloverwogen haast" handelen om er zeker van te zijn dat hij de goede keuzes maakt.

Obama benoemde eerder wel al Rahm Emanuel tot stafchef van het Witte Huis. Die zal een belangrijke rol spelen in de overgangsperiode tot 20 januari.

Tip de redactie