BRUSSEL - De Nederlandse journaliste Joanie de Rijcke is vrijdag door haar ontvoerders in Afghanistan vrijgelaten. De journaliste, die voor het Belgische blad P Magazine in Afghanistan op reportage was, was vorige week zaterdag ontvoerd.

Dit meldt hoofdredacteur Günther van Hassel van het weekblad.

P Magazine heeft na de ontvoering onmiddellijk de Belgische en Nederlandse autoriteiten ingelicht. Om veiligheidsredenen werd de ontvoering geheim gehouden, aldus Van Hassel.

Emotioneel

De Rijcke is "emotioneel, maar fysiek is alles met haar in orde", zei Van Hassel. Ze bevindt zich op het moment in de Nederlandse ambassade in Kabul.

De Rijcke heeft de Nederlandse nationaliteit maar woont al een jaar of vijftien in België. Ze werkt voornamelijk voor P Magazine, aldus de hoofdredacteur. Ze was al eerder voor het blad op reportage in Afghanistan.

Kabul

Toen ze vorige week werd ontvoerd, was ze op 10 kilometer van de hoofdstad Kabul bezig met een verhaal over de dood van tien Franse militairen die in augustus in een hinderlaag van de Taliban liepen.

De Rijcke werd met samen met haar tolk ontvoerd. Vermoedelijk door Taliban, maar dat is volgens hoofdredacteur Van Hassel niet zeker. Ze mocht tijdens haar ontvoering een aantal keren naar België bellen.

Ze kreeg ook medicijnen en is naar het zich laat aanzien goed behandeld. Ze is na haar vrijlating afgelopen nacht onderzocht in een militair hospitaal van de internationale troepenmacht ISAF. "Ze is er beter uitgekomen dan we durfden hopen", aldus haar hoofdredacteur.