AMSTERDAM - De busbrand in Duitsland die dinsdag aan twintig mensen het leven kostte is waarschijnlijk toch veroorzaakt door een technisch mankement.

Dat de brand zoals aanvankelijk werd gedacht is ontstaan door een smeulende sigarettenpeuk op het boordtoilet is niet volledig uitgesloten, maar in de stand van het onderzoek tot nog toe lijkt een technisch defect waarschijnlijker. Een woordvoerder van de politie in Hannover heeft dit vrijdag gezegd.

Experts hebben in het onderzoek van het uitgebrande wrak de precieze oorzaak van de brand nog niet gevonden. Het vuur is naar alle waarschijnlijkheid bij het toilet ontstaan.

Steekvlam

Omdat daar waarschijnlijk iets smeulde, had zich in het toilet een grote hoeveelheid brandbaar gas gevormd, dat toen de deur werd geopend als een steekvlam explodeerde. Deze gang van zaken spreekt tegen een weggeworpen sigaret als oorzaak, zei politiewoordvoerder Axel Brogfeld.

De bus vloog dinsdag op een autosnelweg bij Hannover in brand, op de terugweg van een reclametochtje. De chauffeur zette het voertuig stil op de vluchtstrook, maar niet alle passagiers konden het snel genoeg verlaten.

De slachtoffers van de brand zijn donderdagavond tijdens een oecumenische dienst herdacht. Drie gewonden verkeerden vrijdag nog in levensgevaar.