DEN HAAG - De gemeente Utrecht is de onveiligste stad van Nederland. Den Haag staat als enige van de vier grote steden niet in de toptien van onveilige gemeenten.

Het Friese Ferwerderadiel is het veiligst. Dat blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex die vrijdag is gepubliceerd op de website van het blad Binnenlands Bestuur.

Index

De index is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap van de Politieacademie. In de index zijn de aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling opgenomen.

Zaken als winkel- en fietsendiefstal zijn buiten beschouwing gelaten, evenals cijfers over moord en doodslag.

Cijfers

De cijfers beslaan de jaren 2004 tot en met 2007. Daaruit blijkt dat Utrecht de lijst al sinds 2004 aanvoert.

Amsterdam staat tweede, Eindhoven op de derde plaats, Den Bosch vierde en Rotterdam vijfde. De lijst omvat 443 gemeenten die wordt afgesloten door de Friese gemeenten Littenseradiel en Ferwerderadiel.

Den Haag

Den Haag als een van de vier grote steden, staat op een twintigste plek en laat vele kleinere gemeenten achter zich, zoals Ouder-Amstel, Hoorn, Heerlen en Roermond.

Gouda, dat de laatste tijd het nieuws haalde met overlast van Marokkaanse jongeren, staat op de elfde plek in de index.

Kleuren

De stijging of daling van de aangiftecijfers staan in de index aangegeven in kleuren. Rood is een stijging, groen is een verbetering. De gemeenten die het slechtst scoren op de index laten gedurende vier jaar vrijwel alleen maar rood zien.

Utrecht

Een woordvoerster van de gemeente Utrecht zei het "jammer te vinden" bovenaan deze lijst te staan. "Maar we staan op heel veel lijstjes, ook positieve, bovenaan."

Volgens haar valt op de onderzoeksmethode wel wat af te dingen en wordt daarover gesproken met de onderzoekers. "Het bevat voor ons geen nieuwe informatie, maar is wel reden te meer ons ingezette beleid op dit gebied voort te zetten."