Obama bedankt bondgenoten en steunt Mexico

CHICAGO - De dinsdag tot president gekozen Amerikaanse senator Barack Obama heeft verscheidene leiders van landen gebeld om te bedanken voor hun felicitaties.

Een medewerker zei donderdag dat Obama de leiders van Australië, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Israël, Japan, Zuid-Korea en Mexico telefonisch heeft bedankt.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft Obama donderdag gefeliciteerd met diens verkiezing. Hij riep daarbij op tot "fundamentele en billijke veranderingen in de Amerikaanse politiek in de regio van het Midden-Oosten", berichtte het Iraanse persbureau IRNA.

Eindeloze eisen

Ahmadinejad hoopt dat Obama "werkelijk het algemeen belang en werkelijk het recht verkiest boven de eindeloze eisen van een egoïstische minderheid". Hij doelde naar verluidt op de grote invloed van pro-Israëlische joodse Amerikanen op het Amerikaanse buitenlandse beleid.

De Iraanse parlementariër Hamid-Reza Haji Babaei zei donderdag dat de verkiezing van Obama betekent dat de zionisten in de VS niet langer hun eigen politiek kunnen doorvoeren. Iran en de VS hebben al sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen meer.

Calderón

Obama heeft de president van Mexico, Felipe Calderón, steun beloofd in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Hij deed dat donderdag in een telefoongesprek met Calderón.

De nieuwe Amerikaanse president sprak ook zijn leedwezen uit over de dood dinsdag van de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Camilo Mouriño, berichtten de mexicaanse autoriteiten. Calderón werd in 2006 president en worstelt met drugsmaffioso die steeds gewelddadiger en machtiger worden in grote delen van het land.

Tip de redactie