DEN HAAG - Het aantal Nederlandse militairen dat last heeft van een virus in het zuiden van Irak lijkt zich te stabiliseren. In totaal hebben 105 militairen het virus onder de leden, maar er zijn woensdagmorgen nog geen nieuwe gevallen bijgekomen, aldus een marinewoordvoerder.

Het gaat om een milde vorm van diarree die de militairen door de extreme omstandigheden waaronder zij moeten werken dwingt het een aantal dagen rustig aan te doen.

De meeste gevallen hebben zich voorgedaan bij de eenheden in As Samawah, de hoofdstad van de provincie Al Muthanna. De uitval van militairen heeft volgens de marine nog geen gevolgen gehad voor de opbouw van het basiskamp, dat straks het merendeel van de 1100 militairen onderdak moet bieden.

Defensie verwacht ook niet dat de machtsoverdracht in gevaar zal komen. De Amerikanen die nu nog de dunbevolkte provincie controleren, dragen donderdag het commando over aan de Nederlandse eenheid. Het bataljon mariniers van de Nederlandse eenheid krijgt dan de taak de stabiliteit in de provincie te bewaren.

Woensdag is het laatste materieeltransport vanuit Koeweit naar Al Muthanna vertrokken. Het zal echter nog enkele dagen duren voordat ook al het militaire personeel vanuit het oliestaatje naar het zuiden van Irak is overgebracht. Een klein deel heeft de acclimatiseringsperiode van twee weken nog niet afgerond.