LEEUWARDEN - De advocaten van de Volendamse kroegbaas Jan Veerman hebben woensdag hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank in Haarlem. Het is nog geen definitieve beslissing, maar omdat de termijn om hoger beroep in te stellen vrijdag afloopt, hebben de advocaten hiertoe besloten.

De 57-jarige Veerman werd op 18 juli veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijke celstraf, 240 uur taakstraf en ontzetting uit het beroep van horecaondernemer voor de duur van twee jaar. De rechtbank achtte hem schuldig aan brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. In Veermans café De Hemel brak in de nieuwjaarsnacht van 2001 brand uit. Daardoor kwamen veertien jongeren om het leven en raakten er bijna driehonderd gewond.

Vakantie

Volgens raadsman T. van der Goot wordt een definitieve beslissing pas later genomen, in verband met de vakantie van de advocaten Anker en Anker. "We hebben daarom nog geen gesprek met Veerman kunnen voeren." Bovendien willen de advocaten ook om tafel met de raadsman die de belangen behartigt van Veerman in de civiele procedure. Een groot aantal nabestaanden en slachtoffers wil Veerman financieel aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de ramp en zijn daarom een civiele procedure begonnen. Het strafvonnis kan mogelijk consequenties hebben voor de claim.

Het Openbaar Ministerie maakt waarschijnlijk vrijdag bekend of het in hoger beroep gaat. Hoofdofficier H. Wooldrik liet na de uitspraak weten dat het OM contact zou zoeken met de bewoners van Volendam voordat het een beslissing zou nemen.

De rechtbank sprak de andere twee verdachten, de bedrijfsleider en de dochter van Veerman in deze zaak vrij. Het OM heeft zich bij de vrijspraak van de 27-jarige Laura Veerman neergelegd, maar stelt mogelijk nog wel hoger beroep in tegen de 35-jarige John V. .