DEN HAAG - Sinds zaterdag hebben 15.000 mensen een bezwaarformulier tegen het elektronisch patiëntendossier opgestuurd. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag in overleg met de Tweede Kamer.

Zaterdag kregen alle huishoudens informatie over de start van het dossier en een formulier om bezwaar te maken.

De Kamer vindt het niet goed dat mensen kosten moeten maken om bezwaar aan te tekenen voor een kind onder de zestien. Sommige fracties vonden de campagne ook te vroeg, omdat de Kamer nog moet beslissen over het patiëntendossier.

Gegevens

Maar de wens om de brief in te trekken, leefde slechts bij een minderheid van de Kamer. Wel kreeg Klink een karrenvracht vragen, onder meer over de adressering van de brief en gescheiden ouders die kunnen bakkeleien of de medische gegevens van hun minderjarige kinderen al of niet uitgewisseld mogen worden.

SP'er Ada Gerkens repte van broddelwerk, Roos Vermeij van de PvdA sprak van een valse start. Klink stelde dat vrijwel iedereen de brief heeft gekregen.

Privacy

Overigens riep de Kamer de huisartsen op geen misbruik te maken van de vragen die de brief van Klink heeft opgeroepen. De huisartsen zeggen dat de privacy van patiënten in het geding is. Maar de Kamer, die op zich achter het dossier staat, wil niet dat de huisartsen knagen aan het draagvlak van het EPD.

Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem.