MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg heeft donderdag tegen een zestienjarige inwoner van het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag vijf jaar gevangenisstraf geëist.

De jongen wordt ervan verdacht in de avond van Koninginnedag zijn 56-jarige plaatsgenoot Peter Herwegh om het leven te hebben gebracht door hem met een klauwhamer op diens hoofd te slaan.

Vernielingen

Een groep jongeren richtte op de bewuste avond in Zaamslag vernielingen aan. Het slachtoffer zei daar iets van. Vervolgens werd hij van achteren aangevallen en met een klauwhamer op het hoofd geslagen. Hij overleed kort daarna. Volgens de officier van justitie is er sprake geweest van moord.

Het was een roerige avond in Zaamslag. Ruiten sneuvelden, pallets werden in brand gestoken en van een politieauto werd een band lek gestoken. Jongeren wilden de politie sarren en uitdagen.

Filmen

Bij een van die confrontaties trad Peter Herwegh op als bemiddelaar en wist korte tijd de jeugd in het gareel te houden. Toen de jongeren hem later weer zagen, verdachten zij hem ervan hen te filmen om het materiaal aan de politie te geven.

Een 17-jarige jongen vloog op hem af, gaf hem een duw en een klap, waardoor Herwegh op de grond kwam te zitten. De verdachte sloeg hem daarna met de klauwhamer. Vervolgens belde hij 112. Herwegh overleed op 2 mei in een ziekenhuis in Gent aan zijn verwondingen.

Toerekeningsvatbaar

De verdachte erkende flink te hebben gedronken en geen notie te hebben gehad waarom hij met de hamer had geslagen. "Ik was opgefokt, woedend op de politie en alles wat er op die avond was gebeurd. Ik had de hamer bij mij om tegen iets of iemand te gebruiken", zei hij. Volgens deskundigen is de verdachte volledig toerekeningsvatbaar.

De rechtbank doet uitspraak op 19 november.