FREJUS - Hoewel de meeste bosbranden in Zuid-Frankrijk onder controle lijken, is woensdagmorgen op enkele plekken het vuur toch weer opgelaaid. Volgens de Franse televisie bestrijden blusvliegtuigen onder meer nog bij La Motte (Var) een grotere brand. Het vuur vormt naar verluidt geen gevaar voor woningen en campings.

De Zuid-Franse politie is intussen op zoek naar degenen die de branden hebben aangestoken. De autoriteiten herhaalden woensdag ervan overtuigd te zijn dat de meeste branden zijn gesticht. De Zuid-Franse politie hield tot dusver twee mensen aan, een gemeentewerker uit Figanières bij Draguignan en een werkloze man uit Nice.

Gemeentewerker

De eerste, recent afgewezen als lid van de vrijwillige brandweer, wordt ervan verdacht dat hij enkele kleine branden heeft gesticht. De 25-jarige man uit Nice zou eerder deze maand branden hebben gesticht in onder meer het Massief van Maures. Het Franse ministerie van Justitie heeft aangekondigd strengere identiteitscontroles te gaan houden in (natuur)gebieden waar brandgevaar dreigt.

Doordat hoogspanningsleidingen afgesloten moeten worden om blussen door vliegtuigen mogelijk te maken, zitten circa 400.000 huishoudens tussen Cannes en Menton tijdelijk zonder stroom. In de loop van de ochtend werden de eerste huizen weer aangesloten.

In heel Frankrijk is deze zomer zeker 30.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Sinds 1976 is dat niet meer gebeurd. Het aantal doden door de branden in Zuid-Frankrijk beloopt vier, onder wie een Nederlandse vrouw. Op Corsica viel ook een dode door een bosbrand. Ook daar is het vuur onder controle gebracht.