BRUSSEL - Het cocaïnegebruik in Europa is ook de afgelopen twaalf maanden weer gestegen. Het slikken van amfetaminen en ecstasy bleef stabiel, het roken van cannabis nam af. Dat blijkt donderdag uit het jaarrapport van het EWDD, het drugsagentschap van de Europese Unie.

Ongeveer 3,5 miljoen Europeanen jonger dan 34 jaar namen het voorbije jaar cocaïne. De afgelopen maand namen 1,5 miljoen Europeanen coke.

Cocaïne blijft Europa's populairste stimulerende drug en de op één na meest gebruikte illegale drug, na cannabis maar nog voor ecstasy en amfetaminen. Het EWDD schat dat ongeveer twaalf miljoen Europeanen (4 procent van alle volwassenen) ooit cocaïne hebben genomen.

Exctasy

Ongeveer een op de vier volwassenen (71 miljoen mensen) nam ooit cannabis, 11 miljoen mensen slikten ooit amfetaminen en 9,5 miljoen mensen namen ooit ecstasy.

Nederland blijft een belangrijk land voor de productie van cannabis en ecstasy. Het is bovendien een belangrijk doorvoerland voor (vooral Marokkaanse) cannabis en voor cocaïne.