WASHINGTON - De ozonlaag lijkt zich enigszins te stabiliseren. Aan de hand van satellietbeelden heeft NASA geconcludeerd dat het ozon minder snel verdwijnt uit de bovenste laag van de atmosfeer dan voorheen. Dit maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dinsdag bekend.

Jarenlang neemt de hoeveelheid ozon in de stratosfeer al gestaag af. Maar volgens NASA is de afname sinds 1997 steeds langzamer gegaan. Volgens wetenschappers duidt dit nog niet op een herstel van de ozonlaag. "Dat kan nog tientallen jaren duren", aldus onderzoeker Mike Newchurch van de universiteit van Alabama.

De ozonlaag wordt aangetast door chemische stoffen als drijfgassen die in spuitbussen zitten en CFK's (chloorfluorkoolwaterstoffen) uit ondermeer koelkasten. Sinds het Montreal-Protocol van 1987 is het gebruik van deze chemische middelen langzaam teruggelopen.

Sinds 1 januari 2001 geldt er in de Europese Unie een totaalverbod op CFK's en schadelijke drijfgassen. Volgens wetenschappers hebben deze verdragen meegeholpen om tot een vertraging van de ozon-afname te komen.

De ozonlaag is essentieel voor al het leven op aarde. De ozon-moleculen filteren het schadelijke ultraviolette licht van de zon. Dit ultraviolette licht schaadt DNA, doodt planten en kan huidkanker veroorzaken.