DEN HAAG - Minister Ella Vogelaar (Wonen) wacht donderdag een zwaar debat in de Tweede Kamer over de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron. Die is in financiële problemen geraakt door de aankoop en verbouw van het cruiseschip SS Rotterdam.

De kosten zijn opgelopen tot bijna 200 miljoen euro.

Vrijwel de hele Kamer was de afgelopen tijd zeer kritisch over de activiteiten van de corporatie en het toezicht daarop door Vogelaar. Woensdag legde Vogelaar in een brief uitvoerig haar werkwijze uit, maar oppositiepartijen SP en PVV zijn daardoor verre van gerustgesteld. Een motie van wantrouwen namens de socialisten is donderdag niet uitgesloten.

Kritisch

Coalitiepartijen CDA en PvdA waren ook zeer kritisch. De christendemocraten nemen echter genoegen met de duidelijkheid die Vogelaar woensdag heeft geboden.

Volgens Vogelaar was het management van Woonbron bij dit project niet in orde. Ook het toezicht door de raad van commissarissen schoot tekort. Maar, zo stelt de minister, door het ministerie en andere betrokkenen is er meteen ingegrepen toen bleek dat het echt mis dreigde te gaan.