AMSTERDAM - Turkije moet het trage tempo van de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie niet wijten aan Brussel, maar economische en politieke hervormingen versnellen.

Dat heeft eurocommissaris voor uitbreiding Olli Rehn Woensdag gezegd, bij de presentatie van het jaarlijkse rapport over de stand van zaken met betrekking tot de toetreding.

De onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU begonnen in 2005, maar raakten in het slop door onenigheid over kwesties als de mensenrechten en de Turkse weigering Cyprus te erkennen.

In het verslag wordt een opsomming gegeven van de vele terreinen waarop Turkije volgens de EU te weinig vorderingen boekt, zoals het terugdringen van de militaire invloed op de politiek, anticorruptiebeleid, mensenrechten, seksegelijkheid en respect voor minderheden.

Handelspartner

Tegelijkertijd is het rapport lovend over economische vooruitgang en verbetering van handelsbetrekkingen. De EU is veruit de grootste handelspartner van Turkije en Turkije is voor de EU de op zes na grootste handelspartner.

Ook wordt principiële steun uitgesproken voor de Turkse toetreding. Zo wordt gewezen op de belangrijke strategische positie van het land, dat gelegen is tussen Europa, de Kaukasus en het Midden-Oosten. Turkije is van groot belang voor de energieveiligheid van de Europeanen, aldus het verslag.

Blok

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken zei het positief te vinden dat de EU verwijst naar het belang van Turkije voor het handelsblok.

Het voegde daaraan toe dat het EU-lidmaatschap het belangrijkste strategische doel van Turkije blijft. Ankara hoopt met Brussel een streefdatum voor de toetreding overeen te kunnen komen, maar de EU voelt hier weinig voor, aangezien alle 27 lidstaten met de toetreding moeten instemmen en de kwestie in veel landen gevoelig ligt.

Ontwikkeling

Rehn maakte dinsdag melding van de negatieve Turkse houding tegenover de pers en de blokkering van websites. Ook verwees hij naar de crisis die in juli ontstond toen het Turkse Constitutionele Hof een verbod op de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (de AK-partij) van premier Recep Tayyip Erdogan voorkwam.

De partij, die door haar seculiere tegenstanders werd beticht van een islamitisch beleid, kreeg een boete opgelegd.