Verkiezing Obama oogst wereldwijd lof

WASHINGTON - De verkiezing van Barack Obama tot eerste zwarte president van de Verenigde Staten heeft wereldwijd tot enthousiaste reacties geleid. Na acht jaar George Bush was in praktisch alle reacties de hoop op betere verhoudingen te bespeuren.

Europa en de internationale gemeenschap hebben behoefte aan Obama's "energie, zijn afwijzing van onrechtvaardigheid en zijn vastbeslotenheid om een veiliger, eerlijker en stabielere wereld te bouwen", aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner namens de Europese Unie.

Volgens voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie is de tijd aangebroken voor Europa en de VS om weer nauwer samen te werken. De huidige financiële crisis moet van een probleem in een nieuwe mogelijkheid worden veranderd, zei Barroso.

Spanningen

Rusland hoopt dat de overwinning van Obama tot een nieuwe benadering leidt van de relatie met Moskou. De afgelopen tijd waren de spanningen tussen beide landen opgelopen door onder meer de Amerikaanse wens een raketschild in Europa te plaatsen.

De Chinese president Hu Jintao repte van een nieuw historisch tijdperk. De communistische leider liet weten dat hij uitkijkt naar "een constructieve samenwerking" met Obama.

Betekenis

De president van Kenia, Mwai Kibaki, noemde de verkiezingsoverwinning van Obama een gedenkwaardige dag voor zijn land. Obama had een Keniaanse vader en een Amerikaanse moeder. "Uw overwinning is niet alleen een inspiratie voor miljoenen in de hele wereld, maar heeft een speciale betekenis voor Kenia", aldus Kibaki. In Kenia is donderdag een vrije dag om de overwinning te vieren.

Irak, dat onder leiding van Washington werd 'bevrijd' van dictator Saddam Hussein, liet weten nauw te zullen samenwerken met de nieuwe leider. Maar Bagdad verwacht niet dat de verandering van de ene op de andere dag komt. "Er zal geen snelle terugtrekking zijn. Daarvoor staat te veel op het spel", zei minister Hoshyar Zebari van Buitenlandse Zaken.

Irak

De VS hebben 140.000 militairen in Irak. Obama verklaarde tijdens de campagne de Amerikaanse gevechtstroepen binnen zestien maanden na zijn aantreden in het Witte Huis uit Irak te willen hebben.

De Afghaanse president Hamid Karzai riep Obama meteen op het Amerikaanse beleid voor Afghanistan aan te passen. Karzai wil dat de VS bij het bestrijden van het terrorisme meer militairen in het grensprovincies van Afghanistan inzetten. Die moeten helpen bij het voorkomen van infiltratie door terroristen en het tegenhouden van drugssmokkelaars.

Fouten

De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep Obama op zich extra in te spannen om een eind te maken aan het conflict tussen Palestijnen en Israël. Hamas, die in Gaza aan de macht is, hoopt dat Obama leert van de "fouten" van Bush. De Israëlische interim-premier Ehud Olmert gaat ervan uit dat de banden van zijn land met de VS nog sterker worden.

In Iran, dat sinds de islamistische revolutie van 1979 geen diplomatieke banden meer heeft met Washington, noemde de prominente parlementariër Hamid Reza Haji de overwinning een kans: "Obama heeft verandering beloofd en dat is zowel een kans als test voor de Verenigde Staten."

Tip de redactie