AMSTERDAM - Een werk van de schilder Jozef Israëls is dinsdagmiddag gestolen uit De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het doek Kinderen aan het Strand, dat ongeveer 20 bij 15 centimeter meet, is enkele duizenden euro's waard. Het schilderij is verzekerd. Dat meldde een woordvoerder van De Nieuwe Kerk en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Een surveillant ontdekte rond 17.00 uur dat het schilderij van Israëls was ontvreemd. De deuren van de kerk werden direct gesloten. Op dat moment waren er enkele tientallen bezoekers in de tentoonstellingsruimte.

Verstopt

De politie heeft iedereen verhoord en gefouilleerd. Daarnaast hebben agenten de expositieruimte doorzocht, aangezien de mogelijheid bestond dat de dader het doek in de haast had verborgen. Het werk, eigendom van het Stedelijk Museum, was dinsdagavond nog niet teruggevonden.

Het schilderij maakte deel uit van de tentoonstelling Stad & Land, met ongeveer tweehonderd werken uit de collectie 19e eeuw van het Stedelijk Museum. Het werk van Israels was met schroeven aan de wand verankerd. De beveiliging van de tentoonstellingsruimte was volgens de woordvoerder in samenspraak met het Stedelijk Museum geregeld.