DEN HAAG - De rechtszaak tegen klokkenluider Ad Bos wegens omkoping van een ambtenaar is mogelijk gedeeltelijk verjaard. Dat bleek tijdens een zitting woensdag bij het gerechtshof in Den Haag.

Klokkenluider Ad Bos wordt door justitie vervolgd omdat hij in de jaren negentig als technisch directeur van het bouwbedrijf Koop Tjuchem een ambtenaar van Rijkswaterstaat zou hebben omgekocht.

Hij zou de ambtenaar gefêteerd hebben op golfreisjes naar Zwitserland en Schotland en een bezoek aan bordeel Yab Yum in Amsterdam.

Wijziging

Het Openbaar Ministerie constateerde woensdag bij het gerechtshof dat door een wijziging van de wettelijke verjaringstermijn Bos misschien niet meer vervolgd kan worden voor het golfreisje naar Zwitserland en het bezoek aan Yab Yum in 1996.

Omdat het hof pas over enkele weken uitspraak doet, zou de nieuwe verjaringstermijn van twaalf jaar dan overschreden zijn. Dat zou moeten betekenen dat Bos alleen nog maar gestraft zou kunnen worden voor een reisje met de ambtenaar naar Schotland.

Schuldig

De rechtbank verklaarde Bos drie jaar geleden schuldig aan omkoping, maar gaf hem geen straf. Door zijn onthullingen in 2001 over de verboden prijsafspraken in de bouwwereld had Bos de samenleving een grote dienst bewezen, aldus de rechtbank.

Het OM eiste in 2005 een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden tegen de klokkenluider. Afgelopen juni verlaagde de advocaat-generaal (AG), de aanklager bij het hof, die eis naar een voorwaardelijk celstraf van een maand.

Ze wil het eindoordeel over de verjaringstermijn van de zaak tegen Bos overlaten aan de rechters van het hof. Het hoger beroep wordt volgende week voortgezet. (3)