WASHINGTON - Ondanks kritiek van de Verenigde Staten, gaat Israël door met de bouw van een veiligheidsbarrière om zich tegen Palestijnse terroristen te beschermen. Jeruzalem zal wel alles doen om de gevolgen van de versterkte afscheiding voor het dagelijkse leven van Palestijnen tot een minimum te beperken.

"Het is een element dat veiligheid brengt", verklaarde de Israëlische premier Sharon dinsdag op een persconferentie in Washington na afloop van zijn achtste overleg met de Amerikaanse president Bush in het Witte Huis. Bush had afgelopen vrijdag de bouw van de Israëlische afscheiding op de Westelijke Jordaanoever een probleem genoemd.

'Gevaar'

De president deed dat op een persconferentie na een ontmoeting met de Palestijnse premier Abbas. De Palestijnen bestempelen de grens, bestaande uit betonnen muren en elektronisch beveiligde hekken, als een gevaar voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Bush uitte dinsdag de hoop dat successen in het vredesproces de barrière uiteindelijk overbodig maken. Hij verwacht dan ook dat het Palestijnse terrorisme tegen Israël stopt. Daarvan hangt ook het ontstaan van een Palestijnse staat af, aldus Bush.

De Amerikaanse president verklaarde dat hij en Sharon de "gevoelige kwestie" zullen blijven bespreken.