DEN HAAG/GRONINGEN - De Hanzehogeschool in Groningen moet het ministerie van Onderwijs bijna 1,5 miljoen euro aan rijksbijdragen terugbetalen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in het hoger beroep dat de hogeschool had aangespannen.

De zaak maakt deel uit van wat bekend is geworden als de 'HBO-fraude'. Volgens de Raad van State is bewezen dat de hogeschool tussen 1999 en 2003 rijksbijdragen heeft ontvangen voor studenten die geen onderwijs in Groningen kregen.

Tussen 1999 en 2003 ontving de Hanzehogeschool bekostiging voor vijftien medewerkers van Defensie, 168 Duitse studenten, 208 Finse studenten die in Groningen stonden ingeschreven maar hun opleiding in zijn geheel of gedeeltelijk in het buitenland kregen.

Terecht

De rechtbank in Groningen oordeelde in januari van dit jaar al dat de vordering van het departement terecht was, waarop de Hanzehogeschool in hoger beroep ging bij de Raad van State.

Volgens een woordvoerder van de hogeschool is de vordering inmiddels verrekend met de rijksbijdragen in de afgelopen jaren.