MOSKOU - President Dmitri Medvedev van Rusland wil de termijn van het presidentschap verlengen van vier tot zes jaar. Dat heeft hij woensdag gezegd in de jaarlijkse presidentiële toespraak tot de natie.

Hij stelde ook voor de zittingstermijn van het parlement met een jaar te verlengen tot vijf jaar. Ook wil hij dat het parlement meer macht krijgt over de uitvoerende macht.

Medvedev nam in mei het presidentschap over van premier Vladimir Poetin die er twee termijnen van vier jaar had opzitten.

Raketten

In dezelfde toespraak opperde Medvedev het plan om raketten te installeren in de westelijke enclave Kaliningrad als antwoord op het Amerikaanse rakettenschild dat Washington wil bouwen in Polen en Tsjechië.

Het gaat om raketten voor de korte afstand. Medvedev zei verder dat Rusland het Amerikaanse raketschild elektronisch zal verstoren. Hij voegde eraan toe dat Moskou plannen schrapt om drie rakettenregimenten op te heffen zoals eerder de bedoeling was. Volgens Moskou is het Amerikaanse antiraketsysteem een bedreiging voor Rusland.