AMSTERDAM - Dierentuin Artis in Amsterdam heeft vorige week vier mandrilapen laten inslapen omdat zij besmet waren met het SIV-virus, een bekend apenvirus dat lijkt op het menselijke aidsvirus. De apen zouden een blijvend gevaar vormen voor de mens en met name voor de dierenverzorgers, aldus de dierentuin dinsdag.

Half juli werd het virus geconstateerd bij de 20-jarige Cassius, een van de vier mandrilapen die leefden in de dierentuin. Hij had het virus mogelijk meegenomen van een andere plek voordat hij in in Artis arriveerde. Uit voorzorg liet Artis toen ook de drie andere mandrils, bekend door hun felgekleurde gezicht en achterste, onderzoeken op aanwezigheid van het virus. Onlangs ontdekte de dierentuin dat deze apen eveneens antilichamen tegen het virus in hun bloed hadden.

Deze virusziekte is potentieel overdraagbaar op de mens, hoewel dit nog nooit is aangetoond. Eerder deze maand zei Artis-directeur M. Frankenhuis dat er geen direct gevaar bestond voor bezoekers of verzorgers van de dierentuin, ook omdat de apen achter dik glas verbleven waardoor contact met mensen vrijwel onmogelijk was.

Na uitvoerig beraad met verzorgers, het veterinair medisch team en specialisten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd duidelijk dat het toch onverantwoord zou zijn de dieren te handhaven. De geïnfecteerde dieren zouden niet meer goed verzorgd kunnen worden en ze kunnen niet meer medisch worden bijgestaan zonder risico voor de betrokken medewerkers. Artis betreurt het dat zij tot euthanasie moest overgaan. Bij de groep zat ook een mandrilaapje dat pas vorig jaar werd geboren.

Na de constatering van de apenaids is de verzorgers gevraagd een medisch onderzoek te laten ondergaan. Dinsdag was nog niets bekend over het aantal mensen dat heeft meegedaan aan dit onderzoek en over de uitkomsten.