AMSTERDAM - Gemeente, politie en woningcorporaties in Amsterdam gaan samenwerken om woningen af te pakken van criminelen.

Het gaat bijvoorbeeld om huizen of appartementen die dienst doen als drugspand of als hennepplantage. De woningen moeten vervolgens weer zo snel mogelijk beschikbaar komen voor wie ze zijn bedoeld: woningzoekenden.

De gemeente laat weten dat de verscheidene partijen woensdag een convenant hierover ondertekenen. Daarin spreken af dat ze informatie over illegaal gebruik van woningen gaan uitwisselen. Voorheen gebeurde dat minder.

Onrechtmatig

Als de politie er tijdens een onderzoek achterkomt dat een woning onrechtmatig wordt gebruikt, maakt zij daarover een speciaal proces-verbaal.

Daarmee kan de gemeente of de woningcorporatie zorgen dat de crimineel zijn huis kwijtraakt of in ieder geval stopt met het illegaal gebruiken ervan.

Herrema

"Met deze samenwerking snijdt het mes aan twee kanten", aldus de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (wonen). "Criminelen kunnen de woning niet meer voor hun illegale praktijken gebruiken en voor de Amsterdamse woningzoekende komt er een extra woning beschikbaar."