ARNHEM - Aanklager M. van Elsdingen van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft zich teruggetrokken uit een strafzaak tegen een Roma-familie uit Ede. Deze officier van justitie bestempelde Roma-zigeuners tijdens een zitting voor de rechtbank in Arnhem als "vrijwel allemaal crimineel". "Ze vinden inbraken plegen heel gewoon", zei hij toen.

Het OM in Amsterdam bekijkt momenteel of het Van Elsdingen voor deze uitspraken gaat vervolgen. De Roma-gemeenschap nam de uitlatingen van de aanklager heel hoog op en deed aangifte tegen hem wegens discriminatie, racisme en belediging.

Van Elsdingen is op zijn eigen verzoek van de zaak afgehaald, zegt een woordvoerster van het parket in Arnhem dinsdag. De officier van justitie heeft inmiddels wel spijt betuigd.

Kort na zijn omstreden uitlatingen liet het OM in een verklaring weten dat hij zijn gewraakte uitspraken betreurde. In die verklaring stond verder dat Van Elsdingen "niet het merendeel van de Roma-zigeuners als verdachte van strafbare feiten heeft willen bestempelen. Voor zover die indruk wel is gewekt, biedt de officier van justitie zijn excuses aan."

De aanklager kwam tot zijn uitspraken in de strafzaak tegen een Roma-zigeuner, die volgens justitie onder meer zijn kinderen het dievenpad op stuurde. Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou zijn gebleken dat deze Edenaar en zijn kennissen vrijwel uitsluitend met elkaar over criminele activiteiten spraken.