'Eerste zwarte president symbool van hoop'

AMSTERDAM - Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, ziet de verkiezing van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten als een symbool van hoop. In een felicitatiebrief die Mandela woensdag liet uitgaan, stelt hij dat de winst van Barack Obama laat zien dat 'iedereen kan dromen van het veranderen en het verbeteren van de wereld'.

De Europese Unie heeft woensdagochtend verheugd gereageerd op de keuze voor Barack Obama als de nieuwe president van de Verenigde Staten.

"Frankrijk, Europa en de internationale gemeenschap hebben behoefte aan zijn energie, zijn afwijzing van onrechtvaardigheid en zijn vastbeslotenheid om een veiliger, eerlijker en stabielere wereld te bouwen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Frankrijk is op dit moment EU-voorzitter.

De Franse president Nicolas Sarkozy sprak van een "briljante overwinning". Hij bracht zijn felicitaties over namens het Franse volk.

Brown

De Britse premier Gordon Brown zei Obama in zijn felicitatiebrief dat zijn verkiezing zal voortleven als een historisch moment zolang er geschiedenisboeken worden geschreven.

Brown wil met Obama samenwerken in het Midden-Oosten en bij het bezweren van de financiële crisis. In een brief aan Obama's verslagen tegenstander John McCain prees hij de Republikein voor de waardige manier waarop hij zijn nederlaag erkende.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei onder Obama 'nauwere en vriendelijker samenwerking' tussen de Verenigde Staten en Europa te verwachten. Obama's Republikeinse voorganger George Bush is in Duitsland zeer impopulair.

Barroso

Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie feliciteerde de Democraat. Volgens Barroso is de tijd aangebroken voor Europa en de VS om weer nauwer samen te werken. De huidige financiële crisis moet van een probleem in een nieuwe mogelijkheid worden veranderd, zei Barroso.

Voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement nodigde Obama uit om het Europarlement te komen toespreken. Ronald Reagan was in 1985 de laatste Amerikaanse president die dat deed.

Medvedev

De Russische president Dmitri Medvedev hoopt dat de ernstig verstoorde relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten verbetert onder Barack Obama. In de jaarlijkse presidentiële toespraak tot de natie reageerde Medvedev op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Felicitaties voor Obama bleven uit.

Medvedev uitte harde kritiek op het Amerikaanse veiligheidsbeleid en de wereldwijde financiële crisis. Hij zei dat Rusland in principe niet anti-Amerikaans is, maar dat het aan de VS is om de banden tussen de twee landen te verbeteren. Medvedev sprak de hoop uit dat Obama's regering kiest voor een volwassen relatie met Rusland.

Kenia

De president van Kenia, Mwai Kibaki, heeft de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse senator Barack Obama woensdag een gedenkwaardige dag voor zijn land genoemd.

De dinsdag tot Amerikaanse president gekozen Democraat Obama had een Keniaanse vader en een Amerikaanse moeder. "Wij, het volk van Kenia, zijn enorm trots op uw Keniaanse wortels.

Uw overwinning is niet alleen een inspiratie voor miljoenen in de hele wereld, maar heeft een speciale betekenis voor Kenia," zei Kibaki in een boodschap aan Obama om hem te feliciteren.

Tip de redactie