Zege kan Obama bijna niet meer ontgaan

WASHINGTON - Barack Obama heeft er opnieuw vijf staten bijgekregen in de race om het presidentsschap. Dat meldde nieuwszender CNN op basis van berekeningen.

Het gaat om Rhode Island, Michigan, Wisconsin, New York en Minnesota. Deze staten zijn samen goed voor 72 kiesmannen.

Obama

Barack Obama won ook in de 'battleground' staten Pennsylvania en Ohio. Deze laatste twee zijn samen goed voor 41 kiesmannen.

Daarnaast won Obama in Vermont, Connecticut, New Mexico, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachussetts, New Jersey, Columbia, Rhode Island, Michigan, Wisconsin, New York, Minnesota, Virginia en Iowa.

Ohio

Door de winst van Ohio kan de zege Obama bijna niet meer ontgaan. Zelfs als grote staten als Florida en Virginia en North Carolina in het Republikeinse kamp van McCain blijven, lijkt de klus te groot voor de senator uit Arizona.

Vier jaar geleden bezorgde Ohio president Bush nog de overwinning in zijn krachtmeting met de Democraat John Kerry. In de peilingen voorafgaand aan de stembusgang van dinsdag had Obama al steeds een kleine voorsprong op McCain.

John McCain pakte zoals verwacht de staten Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee, Arkansas, Alabama, North Dakota, Wyoming, Texas, en South Carolina. Mogelijk pakt hij ook Georgia, zo meldt MSNBC.

Kiesmannen

Volgens CNN heeft Obama op basis van exitpolls inmiddels 207 kiesmannen binnen. McCain staat momenteel op 135. Voor de winst zijn 270 kiesmannen vereist.

In de belangrijkere staten Indiana, Virginia en Florida waren onvoldoende uitslagen binnen om een goede voorspelling te doen.

Tip de redactie