Presidentskandidaten blijven druk op verkiezingsdag

WASHINGTON - Op de dag van de Amerikaanse verkiezingen hebben de beide presidentskandidaten geen moment rust. Traditiegetrouw is de dag van de stembusgang eigenlijk vrij van campagneactiviteiten, maar dit keer proberen Barack Obama en John McCain de kiezers tot het laatste moment nog te overtuigen.

Voor de Democratische kandidaat Obama begon de dag met het uitbrengen van zijn stem. Zijn vrouw Michelle deed lang over haar keuze in het stemhokje. "Ik moest even controleren op wie ze stemde", reageerde Obama lachend op vragen van journalisten.

Daarna vloog Obama naar Indianapolis om nog een aantal kiezers te bellen. De 47-jarige zwarte kandidaat hielp zijn campagneteam door dertien twijfelaars te woord te staan vanuit een callcenter.

McCain

Ook de Republikeinse McCain had een drukke dag. Hij trad op in een televisieshow van zender CBS, waar hij toegaf dat hij achterstond, maar ook zei dat de race nog niet gelopen was. Later op de dag vloog hij naar Phoenix, waar ook hij het stemhokje indook.

Na het stemmen reisde McCain naar Colorado en New Mexico waar hij zijn aanhangers opdroeg de hoop niet te verliezen. "Kom naar buiten en ga stemmen. Neem je buren mee naar het stemlokaal, sleep ze er zonodig heen", aldus McCain.

Obama staat voor in de peilingen. Hij heeft de eerste overwinningen in de stemronde al binnen. In het gehucht Dixville Notch in New Hampshire, dat de afgelopen veertig jaar voor de Republikeinen stemde, bleken 15 van de 21 inwoners voor Obama te kiezen.

Tip de redactie