DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) schaft zes nieuwe zogenoemde trajectcontrolesystemen aan om snelheidsovertreders aan te pakken. Deze apparatuur berekent de gemiddelde snelheid van voertuigen over een bepaalde afstand.

De meeste van deze controlemiddelen komen op vaste plaatsen te hangen. Daarbij is volgens het Bureau Verkeershandhaving van het OM gekozen voor trajecten waar veel ongelukken gebeuren, die worden veroorzaakt door het rijden met te hoge snelheid, en waar de uitstoot van schadelijke stoffen door het verlagen van de snelheid aanzienlijk kan worden verminderd.

Justitie verwacht dat de apparatuur in de loop van 2004 in gebruik kan worden genomen. Dat gebeurt bij de A2 tussen Maarssen en Breukelen, de A4 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep, de A12 tussen De Meern en Woerden, de N919 ter hoogte van Veenhuizen en bij de Zeelandbrug in beide richtingen.

Naast deze vaste trajectcontroles komt er ook nog een verplaatsbaar systeem. De politieregio Flevoland mag die gebruiken, omdat er in die provincie op lange, rechte polderwegen relatief veel ongevallen gebeuren wegens het te hard rijden. De nieuwe controlemiddelen kosten ongeveer 3 miljoen euro.