DEN HAAG - Radovan Karadzic moet woensdag weer voor het Joegoslavië-Tribunaal verschijnen. De voormalige president van Republika Srpska staat voor het eerst niet in zijn eigen zaak voor de VN-rechter.

Hij gaat als getuige optreden in een andere zaak, die tegen zijn voormalige rechterhand Momcilo Krajisnik.

Krajisnik was tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95) Bosnisch-Servisch parlementsvoorzitter. Hij werd in 2006 in eerste aanleg veroordeeld tot 27 jaar cel wegens onder meer moord, deportatie, uitroeiing en etnische vervolging.

Medeverantwoordelijk

Hij was volgens de rechters medeverantwoordelijk voor die oorlogsmisdaden omdat hij deel uitmaakte van de kleine kring Bosnisch-Servische leiders rond Karadzic.

Krajisnik houdt vol onschuldig te zijn. Hij zegt dat hij weliswaar parlementsvoorzitter was en ook eens met buitenlandse onderhandelaars sprak, maar niets te maken had met de politieke besluitvorming rond de "etnische zuiveringen". Krajisnik wil dat Karadzic hem helpt zijn onschuld te bewijzen.

Weigeren

Karadzic wordt woensdag onder ede gehoord tijdens het hoger beroep van Krajisnik. Dat betekent dat hij "de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid" moet zeggen, volgens de formule die het VN-hof hanteert.

Wel mag Karadzic weigeren een vraag te beantwoorden als het antwoord belastend materiaal zou opleveren voor het proces tegen hem.

Dwingen

De rechters kunnen Karadzic dwingen zo'n vraag desondanks te beantwoorden. Dat kan Karadzic een stukje immuniteit opleveren: materiaal dat op deze manier wordt verkregen, mogen de aanklagers in het proces tegen Karadzic zelf niet gebruiken.

Karadzic heeft voor de getuigenis in de Krajisnik-zaak om de bijstand van een advocaat gevraagd. De griffie heeft hem de ervaren Amerikaanse advocaat Peter Robinson als raadsman toegewezen.

Die was vorige maand ook al aangewezen als juridisch adviseur van Karadzic in zijn eigen zaak.

Verantwoorden

Karadzic zal zich voor het tribunaal moeten verantwoorden wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide, onder meer na de val van Srebrenica in 1995.

Zijn proces is nog in de voorbereidende fase. Karadzic werd na een jarenlange zoektocht in juli opgepakt.