Amerikanen uren in de rij voor historische verkiezing (video)

WASHINGTON - Rijen, rijen en nog eens rijen. Verkiezingsdag in de Verenigde Staten betekende voor veel mensen lang wachten. Sommigen stonden urenlang in de rij om hun stem uit te kunnen brengen in de nu al historische race.

De wedloop tussen de Democratische kandidaat Barack Obama en zijn Republikeinse opponent John McCain maakt veel los bij de Amerikanen.

De opkomst is vermoedelijk hoger dan ooit. Mogelijk komt 65 procent van de kiesgerechtigden naar de stemlokalen. Dat zouden dan 135 miljoen Amerikanen zijn.

Fairfax

Voor veel stemlokalen stonden in alle vroegte al rijen. Zo ook in het stemlokaal in Fairfax (Virginia) waar de honderd aanwezigen allemaal hun wekker hadden gezet om voor het krieken van de dag hun stem uit te kunnen brengen.

De eerste stemlokalen gingen rond 12.00 uur Nederlandse tijd open. Zes uur later openden de laatste stemlokalen in Alaska de deuren waar de Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin in alle vroegte haar stem uitbracht.

Obama

Obama maakte in Chicago gebruik van zijn democratische recht. Zijn vrouw en dochters vergezelden hem. De Democratische vicepresidentskandidaat Joe Biden stemde in Wilmington in zijn thuisstaat Delaware, vergezeld door zijn vrouw en zijn 91-jarige moeder. Ook John McCain stemde. Hij deed dat in Arizona samen met zijn vrouw.

Europese waarnemers

De verkiezingen verliepen niet geheel zonder gemopper. Europese waarnemers voelden zich belemmerd bij hun observaties in Florida.

De OVSE-waarnemers stelden dat zij in Fort Lauderdale slechts een stemlokaal mochten bezoeken, dat ook nog eens door de autoriteiten was geselecteerd, aldus de groep.

Een woordvoerder sprak over een onacceptabele gang van zaken. Uitgerekend in Florida, waar bij de verkiezingen van 2000 onregelmatigheden waren geconstateerd, hadden de waarnemers een andere houding van de autoriteiten verwacht.

Technische problemen

Her en der openden stembureaus te laat door technische problemen. In Kansas City was er zelfs drie uur vertraging bij de opening van een lokaal.

Ook werd op verschillende locaties geklaagd over een tekort aan stemmateriaal. Echt grote problemen kwamen niet naar voren. Ook de lange rijen leidden niet tot incidenten.

Eerste overwinning

Obama begon de dag goed door de eerste overwinning te behalen in het gehucht Dixville Notch in New Hampshire dat de afgelopen veertig jaar steeds Republikeins stemde. Van de 21 stemmen waren er vijftien voor Obama, die daarmee verrassend de voorkeur genoot.

Er was nog een ander goed voorteken voor de Democraat, want de Redskins verloren een footballwedstrijd. Verlies van de club uit Washington DC kort voor een verkiezing duidt sinds 1937 op een machtswisseling.

Palin

Een onderzoeksraad in Alaska maakte bekend dat Palin haar macht niet heeft misbruikt. Daarmee werd een eerder oordeel van een parlementaire commissie verworpen.

De inwoners van de VS stemden niet alleen voor hun nieuwe president, maar ook voor een nieuw parlement, gouverneurs, lokale parlementen en tal van regionale en gemeentelijke functionarissen.

Tip de redactie