AMSTERDAM - Justitie in Amsterdam heeft de mogelijke opdrachtgeefster van de moord op sportschoolhouder Tonny van Maurik opnieuw gearresteerd en vastgezet.

Pinny S. zit sinds eind september weer in voorarrest, zo bevestigde een woordvoerster van het Amsterdamse parket een bericht in weekblad Nieuwe Revu dinsdag.

De Amsterdamse sportschoolhouder werd op 19 april 1993 bij het toenmalige Altea Hotel aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam doodgeschoten. Zijn minnares, de prostituee Pinny S., zou hem naar die plek hebben gelokt. S. zou door Van Maurik worden afgeperst. De vrouw zat destijds ook vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord, maar justitie kreeg het bewijs toen niet rond.

Kroongetuige

Het onderzoek naar de moord op Van Maurik is, evenals een reeks andere liquidatiezaken, nieuw leven ingeblazen door de verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. Veel van zijn wetenschap heeft hij van zijn gewezen vriend Jesse R., die zeer actief zou zijn geweest als huurmoordenaar.

Ook in de zaak-Van Maurik zou hij de trekker hebben overgehaald. R. zit al geruime tijd vast, op verdenking van betrokkenheid bij diverse criminele afrekeningen.

Aanwijzingen

In augustus stelde de rechtbank twee verdachten in de zaak-Van Maurik op vrije voeten. Volgens de rechtbank zijn er sterke aanwijzingen dat zij op het tijdstip van de liquidatie in de buurt zijn geweest, maar hun mogelijke actieve betrokkenheid is vooralsnog onduidelijk gebleven.

De zaak-Van Maurik zal volgend jaar onderdeel zijn van het grote liquidatieproces bij de Amsterdamse rechtbank.