DEN HAAG - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) houdt eraan vast om het koopcontract voor een testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) in februari te ondertekenen.

De coalitiepartijen PvdA en de ChristenUnie en de oppositieparijen SP, PVV, GroenLinks en D66 hadden vorige week aangedrongen op drie maanden uitstel van de ondertekening.

Maar de bewindsman liet dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de Amerikanen alleen willen uitstellen als Nederland een financiële garantiestelling afgeeft voor een deel van de aanschafwaarde van het toestel. De Vries onderzoekt nu wat de Amerikanen precies bedoelen.

Debat

De ChristenUnie en de PvdA wilden uitstel met een motie afdwingen, maar hielden die vorige week in de laatste minuten van het debat aan. Ze besloten dinsdag de motie de komende twee weken ook nog niet in stemming te brengen, omdat ze tal van vragen hebben over de brief van De Vries. Het uitstel zou een meerderheid halen, want alleen CDA, VVD en de SGP houden vast aan de planning.

Intentieverklaring

Nederland legde zich eind mei al vast om deel te nemen aan de testfase voor de nieuwe JSF (F-35). Toen werd een aanbetaling gedaan van 10 procent van de 270 miljoen euro die twee testtoestellen kosten. De Vries wil in februari tekenen, omdat dit in de intentieverklaring met de Amerikaanse overheid staat.

Het eerste Nederlandse testtoestel zou dan klaar zijn in november 2011 en het tweede in 2012. Die oplevering is volgens De Vries nodig om vijf Nederlandse piloten voldoende opleidingstijd te gunnen.

Zij zullen met de testtoestellen gaan vliegen in de Verenigde Staten. Als Nederland in februari niet tekent, zal dat pas weer een jaar later in februari opnieuw kunnen, aldus De Vries.

Vergelijken

Een Kamermeerderheid wil echter meer tijd om de uitkomsten van de vergelijking tussen de JSF van Lockheed Martin en de Saab Gripen NG te bekijken. In december stuurt Defensie de evaluatie naar de Kamer.

De Vries meldde dinsdag dat het contract pas eind februari wordt getekend en niet 1 februari. Hij wijst erop dat de Kamer dus twee maanden de tijd heeft.

Uitstel

Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) zei dinsdag dat dit krap is voor een parlementaire behandeling, waarin ook een hoorzitting is voorzien. Hij vindt uitstel mogelijk, omdat de testfase zelf ook enkele maanden is vertraagd.

Overigens besluit het kabinet pas in 2010 of het echt kiest voor de JSF als opvolger van de huidige F-16's.