UTRECHT - Een deel van de bewoners in de polders rond Mijdrecht zal moeten verhuizen. Het gebied moet opnieuw worden ingericht omdat het kampt met grondwaterproblemen en bodemdaling.

Dat heeft gedeputeerde Joop Binnekamp van de provincie Utrecht dinsdag bekendgemaakt.

Het gebied ligt 6 meter onder de zeespiegel. Daardoor is het grondwaterpeil hoog. Om waterproblemen in de polder te voorkomen, wordt er continu gepompt. De kosten daarvan zijn ontzettend hoog.

Gezinnen

De provincie opperde eerder te stoppen met pompen in de polder. Daardoor zou de hele polder onder water komen te staan en zouden honderden gezinnen moeten verhuizen.

Na diverse onderzoeken is er nu gekozen voor een nieuwe variant om de problemen op te lossen. Het gebied dat ruim 1000 hectare beslaat, moet opnieuw worden ingedeeld.

Huisvesting

Na de nieuwe begrenzing zal het gebied bestaan uit landbouwgrond, natuurgebied en water. Hierdoor kan een gedeelte van de bewoners in de polders blijven wonen. Voor dertig bewoners zal nieuwe huisvesting moeten worden gezocht.

Gedeputeerde Binnekamp is blij dat er een besluit is genomen over het gebied. "Er komt nu een studie naar de exacte begrenzing. Binnen een half jaar moet duidelijk zijn waar de grenzen in het gebied precies gaan lopen."

De bewoners worden nauw betrokken bij de plannen. "Het heeft natuurlijk een enorme impact als je huis en haard moet verlaten. We gaan echt bij de mensen aan de keukentafel gaan zitten om te zorgen dat ze goed terechtkomen", aldus Binnekamp.