MADRID - Omar bin Laden, zoon van de gezochte al-Qaedaleider Osama bin Laden, heeft politiek asiel in Spanje aangevraagd. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag laten weten.

Omar bin Laden woont in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij arriveerde maandag op het Madrileense vliegveld Barajas. Het Spaanse ministerie liet zich niet uit over het motief voor Omar bin Laden om asiel aan te vragen.

De 28-jarige zoon van de terroristenleider moet op Barajas blijven in afwachting van het besluit van de autoriteiten over zijn verzoek.

Uitsluitsel

Minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba zei dinsdag dat Omar bin Laden binnen 72 uur uitsluitsel krijgt. Omar vroeg in april al asiel aan in Groot-Brittannië. Dat werd hem geweigerd uit veiligheidsoverwegingen.

In januari riep Omar bin Laden zijn vader en diens aanhangers op het geweld af te zweren. Naar eigen zeggen heeft Omar bin Laden sinds 2000 niet meer met zijn vader gesproken. Hij verliet toen - met vaderlijke toestemming - een al-Qaeda-trainingskamp in Afghanistan.

Hij is een van de elf kinderen die zijn vader en diens eerste vrouw kregen en een van de negentien kinderen die Osama in totaal zou hebben verwekt.