ROTTERDAM/ROERMOND - Met de arrestatie, afgelopen vrijdag, van een 52-jarige gedetineerde in de gevangenis in Roermond heeft de Nationale Recherche drie liquidaties in de onderwereld verijdeld.

De opdracht voor de liquidaties werd in de gevangenis verstrekt aan een undercover agent, die een beloning van 100.000 euro voor de moordaanslagen zou krijgen.

Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder zijn in Brunssum en Eindhoven twee medeverdachten aangehouden, 39 en 49 jaar oud.

Undercoveroperatie

De Nationale Recherche startte het onderzoek en de daaruit voortvloeiende undercoveroperatie afgelopen voorjaar op aangeven van de regiopolitie Limburg-Noord.

Een van de de beoogde slachtoffers was een coffeeshopeigenaar, die eerder door de hoofdverdachte werd overvallen. De andere twee zouden volgens de plannen eerst worden gedwongen hun drugsvoorraad en geld af te geven.

Vervolgens zouden zij worden geliquideerd. De lichamen van de drie slachtoffers zouden "in de bossen" worden begraven, aldus de woordvoerder.

Boodschappenlijst

In de gevangenis kreeg de politie-infiltrant een 'boodschappenlijst' voor wapens en explosieven. Voor de uitvoering van de voorgenomen afrekeningen had de undercover agent contact met twee medeverdachten van de opdrachtgever.

Een van hen heeft vermoedelijk voorverkenningen voor de liquidaties verricht.

Beslag

Afgelopen vrijdag werd de cel van de hoofdverdachte door de recherche doorzocht. Ook vonden doorzoekingen plaats in woningen in Geldrop, Brunssum en Landgraaf en in een bedrijf in Nuenen.

Daarbij is beslag gelegd op handgeschreven brieven en aantekeningen over de geplande liquidaties. De rechter-commissaris heeft inmiddels de bewaring van de drie verdachten bevolen.