Verkiezingsdag begint met opsteker voor Obama (video)

WASHINGTON - De Amerikaanse verkiezingen zijn dinsdag begonnen met een opsteker voor de Democratische presidentskandidaat Barack Obama. Hij won van zijn Republikeinse rivaal John McCain in het gehucht Dixville Notch in New Hampshire.

Obama kreeg in de nacht van maandag op dinsdag in Dixville Notch vijftien stemmen tegen zes stemmen voor McCain. Dixville Notch gaat traditioneel het eerst naar de stembus op verkiezingsdag.

De stemmen worden meteen geteld. De enige Democratische presidentskandidaat die in Dixville Notch won, was in 1968 Hubert Humphrey.

Om 12.00 uur (Nederlandse tijd) openen de stembureaus in de oostelijk staten. De eerste stembureaus sluiten als bij ons om middernacht woensdag 5 november begint.

Football

In het Amerikaanse football was er nog een goed voorteken voor de Democratische kandidaat die het opneemt tegen de regerende Republikeinen.

Het team van de Redskins speelde thuis in Washington D.C. kort voor de stembusgang en verloor maandag van de bezoekende Steelers uit Pittsburgh. In de footballwereld en in de politiek is bekend dat sinds 1937 de politieke leiding in Washington van kleur verwisselt wanneer de Redskins in hun laatste thuiswedstrijd voor de verkiezingen verliezen.

Als ze zo'n wedstrijd wonnen, werd sinds 1937 telkens de regerende partij of president herkozen. De Steelers wonnen met 23-6.

Langste campagne

Volgens de laatste peilingen maakt Obama een goede kans de eerste zwarte president van de Verenigde Staten te worden. Waarnemers spreken over de spectaculairste race om het Witte Huis in Washington in tientallen jaren. Het was in ieder geval de langste en duurste campagne, mede doordat geen zittende president meedoet.

Obama had ruim een week geleden zijn campagne nog onderbroken om in Hawaï afscheid van zijn oma te kunnen nemen. Maandag maakte de Democratische presidentskandidaat bekend dat zijn grootmoeder op 86-jarige leeftijd "vreedzaam" was overleden na een strijd tegen kanker.

Cruciale staten

De 72-jarige McCain en de 25-jaar jongere Obama deden maandag op de laatste dag van de campagne nog verwoede pogingen om zoveel mogelijk stemmen te winnen in de cruciale staten die dinsdag de doorslag kunnen geven. Het gaat daarbij onder meer om Ohio, Pennsylvania en Florida.

Tip de redactie